26.6.12

Makarone sa tunjevinom

Jelo je smišljeno specijalno za junski rok. Treba vam 10 minuta da ga napravite, a ima tunjevinu koja je zdrava (pošto znam da ne jedete ništa zdravo ovih dana). Takođe nema tolko onaj jak ukus tunjevine iz konzerve, nekako je neutralno :) Ovde ima za 3 osobe.


Potrebno vam je:

  • konzerva iseckane tunjevine
  • malo pakovanje senfa
  • malo pakovanje kečapa
  • pola pakovanja makarona
  • feta sir (nije neophodno)
  • so
Priprema:

1. Skuvajte makarone u slanoj vodi.
2. U skuvane makarone dodajte celu tunjevinu, sa sve uljem. Ako izbegnete ulje biće suve. Dodajte kečap i senf i promešajte dobro. Posolite ako nije dovoljno slano.
3. Naval'te :) Možete da dodate kockice fete preko (ja sam imala kući pa sam stavila kao što se vidi).

15.6.12

Makarone sa povrćem

Potrebno vam je:


                                                pre :)

  • 2 paradajza
  • 200g pečuraka
  • 1 tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • čaša jogurta (nije obavezno)
  • vegeta, biber, svež peršun
  • makarone


Priprema:

1. Iseckajte luk sitno i proprzite na ulju. Dodajte pečurke i tikvice iseckane na kockice. Dolijte malo vode. Dodati vegetu i biber.
2. Kada povrće omekša, dodajte paradajz iseckan na kockice.
3. Kada bude kuvano (nekih pola sata) možete da dodate i jogurt, mada mislim da je super i bez :) 
4. Kad bude gotovo skroz, dodajte i iseckan peršun.
5. Skuvajte makarone i klopajte :) Ja sam posula parmezanom (ima da se kupi u supermarketima u kesicama narendani parmezan.)


Posle! :D
Prijatno! :)

14.6.12

Giros!

Najbolji domaći giros! Možda čak ukusniji nego po nekim restoranima u Beogradu :) 



Potrebno vam je:
za giros:

  • 250g svinjskog mesa
  • 1 paradajz
  • 1 glavica crnog luka
  • vegeta, mirođija, biber
za tzatziki:
  • jedna kisela pavlaka
  • malo jogurta
  • čen belog luka
  • pola manjeg krastavca
  • so
Pomfrit i tortilje nisu obavezni. Ja sam kupila smrznuti pomfrit, a tortilje nisam (skupe su a ne umem sama da ih napravim :D)

Priprema:

Tzatziki:
Iseckajte beli luk što je sitnije moguce, narendajte krastavac, u sve to dodajte pavlaku i malo jogurta, dobro promešajte i posolite (~pola kasicice, probajte da li je dovoljno slano). Ostavite u frižideru da odstoji (što duže stoji to će biti jači ukus).
pre pečenja

Giros:
1. Iseckajte meso na kockice/tračice, ja ga iseckam da izgleda kao pravi giros :) Isecite luk na kolutove i paradajz na kockice.
2. Sve stavite u pleh sa uljem i pomešajte, dodajte vegetu, biber i mirođiju. (ja stavim i majčinu dušicu, ali ako nemate, nema veze. 
3. Stavite u toplu rernu, pecite na 250 stepeni, jedno pola sata. Videćete kad bude gotovo meso.


Prijatno! :)

13.6.12

Čorba od paradajza

Mislim da je ovo prvo jelo koje sam napravila u životu :) Ko voli paradajz, ovo je pravi specijalitet. 
Savet 1: kad kupujete kari, nemojte da uzimate 'C zacine' već neki drugi, jer miriše previše na beli luk i nije baš kao pravi kari. Možete uzeti na meru u nekom bio šopu. Ja imam neki fensi iz Istanbula :D
Savet 2: Ja volim ovu čorbu sa cimetom, ali recimo moja sestra ne, tako da sve zavisi od ukusa, ali u svakom slučaju može i bez njega :)


Potrebno vam je:

  • Tomatelo od 0.5l
  • 300g junećeg mesa
  • 3-4 krompira
  • 1 crvena paprika
  • glavica crnog luka
  • vegeta
  • kari 
Priprema:

1. Iseckajte meso na veće kockice i malo ga propržite. Za to vreme iseckajte crni luk i stavite ga u šerpu u kojoj ćete kuvati čorbu. Kada se meso isprži, stavite ga u šerpu (sa sve uljem od prženja).
2. Malo propržite luk i meso, dodajte vegetu i kari. Sipajte ceo Tomatelo. Kad provri, dodajte jednu čašu vode. Smanjite temperaturu da ne bi iskočilo iz šerpe :)
3. Dok se to sve kuva, iseckajte krompire na kockice i ubacite ih u čorbu. Nakon nekih 15 minuta kuvanja, dodajte i iseckanu papriku.
4. Kuvajte dok ne budu krompir i paprika gotovi.
5. Ukoliko volite malo egzotičniji ukus, možete da stavite cimet (pola kafene kašičice) :)

Prijatno! :)

11.6.12

Pirinač sa mesom i povrćem

Ako ste kojim slučajem iz fazona 'brokoli je bljak', razmislite ponovo i setite se da nemate baš tri godine, a onda napravite ovo jelo, jer je superukusno (i zdravo). Možete da drmnete jedan jogurt uz ovo, fino se slaže :)


Potrebno vam je:

  • 150g mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 paradajz
  • 200g brokolija
  • oko 100g pirinča
  • vegeta, biber


Priprema:
1. Iseckajte crni luk i propržite ga. Zatim dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Dodajte brokoli i vegetu, nalijte sa vodom i kuvajte.


2. Nakon 10ak minuta dodajte iseckani paradajz (na kockice) i pirinač. Dolijte još vode. Treba da imate u vidu da kad se pirinač kuva, voda brzo isparava, tako da pazite da ne zagori - dolivajte vodu po potrebi i mešajte :)



3. Gotovo je kad se pirinač skuva. Voila! :)





Prijatno! :)



9.6.12

Špagete sa sosom od piletine i pavlake

Najukusnije jelo ikada a previše prosto za poverovati :D


Potrebno vam je: 

  • 200g piletine
  • 1 pakovanje neutralne pavlake
  • vegeta, mirođija
Priprema:

1. Iseckajte piletinu na sitne kockice. Propržite je malo i onda dodajte vode i vegete po ukusu, da se prodinsta. Dinstanje traje oko 15ak minuta, gotovo je kada piletina bude skuvana.


2. Pre nego što ispari sva voda, smanjite temperaturu i dodajte celo pakovanje neutralne pavlake. Mešajte dok ne postane gusto (par minuta). Na kraju dodajte malo mirođije. Može da se doda i kačkavalj, ako imate :)

Možete da jedete sa nekom testeninom ili pirinčem! :) 

Prijatno! :)

8.6.12

Špagete sa sosom od piletine i svežeg paradajza

Ovo jelo je skroz letnje i mediteransko, ja volim da ga spremam jer se onda tripujem da sam na moru. Može da se sprema i sa škampima/gamborima, al pošto su isti previše skupi, mislim da je ova verzija bolja. 
Jeftino je i sprema se za tili čas! :)


Potrebno vam je:

  • 200g piletine (belo meso)
  • 2 sveža paradajza
  • 2 čena belog luka
  • bosiljak (po mogućstvu svež)
  • vegeta, ulje
Priprema:




1. Iseckajte piletinu i paradajz na kockice, a beli luk sto sitnije. 

2. Sipajte malo ulja u zagrejani tiganj, propržite beli luk (mesajte dok pržite da ne bi zagoreo). Dodajte piletinu i malo vode i kada voda počne da vri, onda dodajte paradajz. Kuvajte dok se piletina ne skuva i dok se paradajz ne pretvori u sos. 


3. Pošto će sve to da izgleda prilično vodnjikavo, potrebno je da u šoljicu sipate dve kašičice brašna i malkic vode, to umutite da ne bude grudvica, i sipate u sos koji je još na ringli. Videćete kako se lepo zgusne :)

4. U sos dodajte bosiljak, sveže iseckani. Ako nemate sveži, može i iz kesice!




Možete da jedete sa špagetama, makaronama, pirinčem ili nečim drugim!



Prijatno! :)