24.8.12

KFC piletina

Koliko sam ja oduševljena što znam da napravim ovo :D

Potrebno vam je:

  • jedno veće pileće belo meso ili par manjih bataka
  • jedno jaje
  • 5 velikih kašika brašna
  • so
  • biber
  • aleva paprika (ljuta, ako volite)
  • beli luk u prahu 
Priprema:


1. Iseckajte piletinu na komade (ako pravite batake ne sečete ništa). Posolite sa svih strana pomalo.
2. Brašno sipajte u jedan tanjir, u njega dodajte jednu kašičicu bibera, jednu soli, jednu aleve paprike i belog luka u prahu po želji. Sve to lepo pomešajte.
3. U drugom tanjiru umutite jedno jaje sa jednom kašikom vode.
4. Uzmete jedno parče piletine, umešate ga u brašno, onda u jaje, pa opet u brašno. Koristite jednu ruku samo za brašno da vam se ne bi ulepilo sve. Tako radite za sve komade mesa.
5. U šerpicu sipajte ulja onoliko koliko je dovoljno da stane ceo komad mesa. Zagrejete ulje da bude baš baš vruće (proveravate da li je dovoljno toplo tako što stavite malo brašna, ako vidite da se prži, onda je dobro). Pržite svaki komad po otprilike 5 minuta, treba da budu braon boje kada ih vadite (znate već kako izgleda u KFC-u :D).
6. Vadite meso na papirni ubrus da bi pokupilo višak ulja.

To je tooooo :D

Za spanać:
Potrebno je:
  • 200g spanaća
  • 1 jaje (ili ostatak jajeta odozgo)
  • šoljica mleka
  • so
  • čen belog luka
Priprema:

1. Skuvate spanać u slanoj vodi, dobro ga ocedite i iseckate.
2. Zagrejete ulje, propžite iseckani beli luk na njemu. Ubacite ceo spanać, malo propržite. Dodajete pomalo mleka i mešate dok ne ispari, i tako sve dok ne potrošite šoljicu mleka. Onda dodate jedno umućeno jaje i mešate dok ne ispari voda, ukoliko je ima uopste :) Gotovo!

20.8.12

Boranija

Ne možete da verujete koliko je boranija zdrava. Ima gomilu vitamina, minerala, svega ostalog što ne znam ni šta znaci, leči gomilu bolesti i jača imunitet. Zato mene majka stalno tera da jedem boraniju i šalje mi iz Kraljeva domaću boraniju :) A ja sam smislila recept za najukusniju nečorbastu boraniju ikad!

Potrebno vam je:

  • jedno pakovanje smrznute boranije
  • jedan veći crni luk
  • 200g mesa po izboru
Priprema: 

1. Iseckati luk na kockice i propržiti ga.

2. Iseckati meso na kockice i propržiti sa lukom čisto da promeni boju. Posoliti (ili dodati vegetu, ja koristim nju). Onda dodati maalkic vode, da bi se meso prodinstalo.

3. Ubaciti boraniju i poklopiti šerpu. Nema potrebe da se dodaje voda jer zaleđena boranija već ima puno vode u sebi. Ukoliko vidite da je voda isparila a da se boranija jos nije skuvala (žilava je), onda dodajte malo vode, ali ne previše (jer će u suprotnom biti čorbasta, bljak).

4. Jedite sa sirom! :D

Prijatnoooo

19.8.12

Sendviči

Potrebno vam je (za jedan sendvic):

  • dve kriške hleba
  • malo mleka
  • jedno jaje
  • parče kačkavalja
  • parče šunke (neke koju volite)
  • maslac (malo pakovanje od tipa 20g)
Priprema:

1. U tanjiru umutite jaje sa dve kašike mleka i malo soli. Umočite hleb u jaje i pržite na maslacu sa obe strane po 3 minuta (dok ne potamni). 
2. Za to vreme pored hleba propržite i šunku.
3. Kad vidite da je hleb gotov, okrenite ga, i odmah stavite kačkavalj na jednu od kriški da se istopi. Ubacite između šunku i preklopite drugom kriškom hleba. To je to :)



Prijatno! :)