21.10.12

Toskanska testenina

Ovo jelo se zapravo zove 'Palja e Fijeno' (whatever that is). Originalni recept se pravi i sa graškom, međutim ovaj moj nema isti, jer ga u receptu koji sam ja našla nije bilo :D Nije toliko jednostavno jer se pravi iz par koraka ali vredi iscimati se.

Potrebno vam je: 

  • 200g pečuraka (šampinjoni)
  • 50g šunke
  • 1/2 limuna
  • svež peršun
  • 250ml neutralne pavlake
  • 1 čen belog luka
  • 20g putera
Priprema:

1. Istopite puter (10g) u tiganju, propržite beli luk, sipajte neutralnu pavlaku i jednu šoljicu vode. Dodajte vegetu. Kuva se dok ne postane kremasto, na tihoj vatri jedno 10ak minuta.

2. Iseckajte pečurke na tanke parčiće i prelijte preko njih sok od limuna.

2. U drugom tiganju zagrejte ostatak putera, propržite pečurke. Kad ispari voda iz njih dodajte šunku isečenu na tračice i sitno iseckanog peršuna po ukusu. Posolite i pobiberite.

3. Skuvajte testeninu (ja sam koristila taljatele). Preko kuvane testenine sipajte prvo sos sa pečurkama a onda pavlaku.

that's all folks!

Prijatno! :)

3.10.12

Super ćufte

Ćuftice na potpuno novi način. Recept sam našla negde na netu i baš sam se oduševila (kao i svi oni koji su imali tu privilegiju da probaju). Poenta je u tome što se ćufte ne prže pre nego što se ubace u sos (pa nisu prejake) i to što su napravljene sa mentom :D 


Potrebno vam je: 

  • 200g mlevenog mesa
  • origano, nana, biber, so
  • parče suvog hleba
  • jedno jaje
za sos:
  • jedna mala konzerva pelata (250g) ili Tomatelo od pola litra (ili kombinacija)
  • čen belog luka
  • glavica crnog luka
  • kašika šećera
  • so, origano
Priprema: 

1. U mleveno meso stavite jednu kašičicu nane, jednu kašičicu origana, malo bibera i kašičicu soli. Izmrvite jedno parče suvog hleba, dodate jedno jaje i sve to lepo pomešate i ostavite da malo odstoji u frižideru (dok pripremite sos).

2. Sos se priprema tako što iseckate obe vrste luka, propržite ih i sipate paradajz da se kuva. Dodate u to kašičicu origana, dve kašičice soli i jednu šećera, i jednu čašu vode. Ovo se kuva 30 minuta.

3. Oblikujete čufte i ubacite ih u ključali sos. Kuvajte još jedno 15-ak minuta, jedite sa nekim lepim špagetama :) 

Krajnji cilj: srećni drugari :D
Prijatno!