21.12.12

Aromatično pecivo (posno)

U pitanju je zapravo samo običan hleb, samo u lepšem obliku i sa posebnom aromom koja podseća na more. Jedite umesto hleba sa čim god želite! 

Potrebno je (za 8 hlepčića):

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 kvasca
  • kašika maslinovog ulja
  • čen belog luka
  • so, šećer
  • pleh za mafine
Priprema:

1. U šolju stavite pola kvasca, kašičicu soli i kašičicu šećera. Dolijte mlaku vodu (ne vrelu) tako da napunite šolju i sačekajte 15 minuta da se kvasac istopi (istopio se kad se pojavi na vrhu šolje).

2. Stavite brašno u dublju činiju, dolijte pola šolje vode sa kvascem, i mešajte viljuškom dok ne počne da se pravi testo. Onda dodajte ostatak vode. Ako vam se učini da je previše retko, dodajte još malo brašna, ako ima još brašna sa strane, dodajte još vode.

3. Sad zasucite rukave! :D Pospite testo sa malo brašna i mesite ga dok ne prestane da bude lepljivo. Mesite jedno 5 minuta. Onda ga obložite brašnom, pokrijte krpom i ostavite da naraste. Dobro je ako imate peć na koju možete da stavite činiju. Ovo traje jedno 15 minuta.

4. Nakon toga premesite testo. Nauljite pleh za mafine, podelite testo i u svaku modlu stavite testa do vrha.

5. Pecite dok mafini ne počnu da rumene na najjačoj temperaturi. Onda ih izvadite, uzmete beli luk koji presečete na pola i utrljate na svaki hlepčić tako da vidite da je ostalo luka na njemu. Preko svakog razmažete malo maslinovog ulja.

6. Pecite još 10 minuta u isključenoj rerni.
jeeeeeeee

12.12.12

Zimski krompiri (posno)

Jelo nastalo jer me mrzi da pravim bilo šta drugo jer je napolju hladno i nemam volje da pravim bilo šta zanimljivije. Dobra stvar je što rerna zagreje stan dodatno. A i napravljeno je od stvari koje svi imaju u kući. 
Strava iz mnogo razloga :)

Kao što rekoh nije mi se izlazilo napolje, a da je lepše vreme kupila bih i šampinjone, pa ko ih voli može da ubaci među sve ovo (kao i bilo koje drugo povrće koje voli).

Potrebno vam je (da se najedu dva čoveka):

  • 2 crna luka
  • 4 krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 1 jabuka
  • ruzmarin, peršun, biber
  • vegeta
Priprema:

1. Očistite svo povrće, iseckate na kockice/kolutiće i ubacite u pleh. Jabuku možete ali i ne morate da stavite, ali mislim da daje jelu baš super šmek (ukoliko volite kombinaciju slatko slano, obavezno stavite). 

2. Kad sve iseckate i ubacite u pleh, sipate ulje, tako da prelijete krompire njime i kad promešate da svi krompiri budu uvaljani u ulje. Onda sipate vegete, otprilike 2 kašike, i opet sve promešate. Začinite peršunom, biberom i ruzmarinom (po kašičica oba). 

3. Uključite rernu na 250°C. Posle 20 minuta pečenja smanjite temperaturu na 200. Pecite dok krompiri ne omekšaju. Kad počnu da rumene, onda ih izvadite iz rerne (posle otprilike sat vremena).