21.12.12

Aromatično pecivo (posno)

U pitanju je zapravo samo običan hleb, samo u lepšem obliku i sa posebnom aromom koja podseća na more. Jedite umesto hleba sa čim god želite! 

Potrebno je (za 8 hlepčića):

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 kvasca
  • kašika maslinovog ulja
  • čen belog luka
  • so, šećer
  • pleh za mafine
Priprema:

1. U šolju stavite pola kvasca, kašičicu soli i kašičicu šećera. Dolijte mlaku vodu (ne vrelu) tako da napunite šolju i sačekajte 15 minuta da se kvasac istopi (istopio se kad se pojavi na vrhu šolje).

2. Stavite brašno u dublju činiju, dolijte pola šolje vode sa kvascem, i mešajte viljuškom dok ne počne da se pravi testo. Onda dodajte ostatak vode. Ako vam se učini da je previše retko, dodajte još malo brašna, ako ima još brašna sa strane, dodajte još vode.

3. Sad zasucite rukave! :D Pospite testo sa malo brašna i mesite ga dok ne prestane da bude lepljivo. Mesite jedno 5 minuta. Onda ga obložite brašnom, pokrijte krpom i ostavite da naraste. Dobro je ako imate peć na koju možete da stavite činiju. Ovo traje jedno 15 minuta.

4. Nakon toga premesite testo. Nauljite pleh za mafine, podelite testo i u svaku modlu stavite testa do vrha.

5. Pecite dok mafini ne počnu da rumene na najjačoj temperaturi. Onda ih izvadite, uzmete beli luk koji presečete na pola i utrljate na svaki hlepčić tako da vidite da je ostalo luka na njemu. Preko svakog razmažete malo maslinovog ulja.

6. Pecite još 10 minuta u isključenoj rerni.
jeeeeeeee

12.12.12

Zimski krompiri (posno)

Jelo nastalo jer me mrzi da pravim bilo šta drugo jer je napolju hladno i nemam volje da pravim bilo šta zanimljivije. Dobra stvar je što rerna zagreje stan dodatno. A i napravljeno je od stvari koje svi imaju u kući. 
Strava iz mnogo razloga :)

Kao što rekoh nije mi se izlazilo napolje, a da je lepše vreme kupila bih i šampinjone, pa ko ih voli može da ubaci među sve ovo (kao i bilo koje drugo povrće koje voli).

Potrebno vam je (da se najedu dva čoveka):

  • 2 crna luka
  • 4 krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 1 jabuka
  • ruzmarin, peršun, biber
  • vegeta
Priprema:

1. Očistite svo povrće, iseckate na kockice/kolutiće i ubacite u pleh. Jabuku možete ali i ne morate da stavite, ali mislim da daje jelu baš super šmek (ukoliko volite kombinaciju slatko slano, obavezno stavite). 

2. Kad sve iseckate i ubacite u pleh, sipate ulje, tako da prelijete krompire njime i kad promešate da svi krompiri budu uvaljani u ulje. Onda sipate vegete, otprilike 2 kašike, i opet sve promešate. Začinite peršunom, biberom i ruzmarinom (po kašičica oba). 

3. Uključite rernu na 250°C. Posle 20 minuta pečenja smanjite temperaturu na 200. Pecite dok krompiri ne omekšaju. Kad počnu da rumene, onda ih izvadite iz rerne (posle otprilike sat vremena).



21.10.12

Toskanska testenina

Ovo jelo se zapravo zove 'Palja e Fijeno' (whatever that is). Originalni recept se pravi i sa graškom, međutim ovaj moj nema isti, jer ga u receptu koji sam ja našla nije bilo :D Nije toliko jednostavno jer se pravi iz par koraka ali vredi iscimati se.

Potrebno vam je: 

  • 200g pečuraka (šampinjoni)
  • 50g šunke
  • 1/2 limuna
  • svež peršun
  • 250ml neutralne pavlake
  • 1 čen belog luka
  • 20g putera
Priprema:

1. Istopite puter (10g) u tiganju, propržite beli luk, sipajte neutralnu pavlaku i jednu šoljicu vode. Dodajte vegetu. Kuva se dok ne postane kremasto, na tihoj vatri jedno 10ak minuta.

2. Iseckajte pečurke na tanke parčiće i prelijte preko njih sok od limuna.

2. U drugom tiganju zagrejte ostatak putera, propržite pečurke. Kad ispari voda iz njih dodajte šunku isečenu na tračice i sitno iseckanog peršuna po ukusu. Posolite i pobiberite.

3. Skuvajte testeninu (ja sam koristila taljatele). Preko kuvane testenine sipajte prvo sos sa pečurkama a onda pavlaku.

that's all folks!

Prijatno! :)

3.10.12

Super ćufte

Ćuftice na potpuno novi način. Recept sam našla negde na netu i baš sam se oduševila (kao i svi oni koji su imali tu privilegiju da probaju). Poenta je u tome što se ćufte ne prže pre nego što se ubace u sos (pa nisu prejake) i to što su napravljene sa mentom :D 


Potrebno vam je: 

  • 200g mlevenog mesa
  • origano, nana, biber, so
  • parče suvog hleba
  • jedno jaje
za sos:
  • jedna mala konzerva pelata (250g) ili Tomatelo od pola litra (ili kombinacija)
  • čen belog luka
  • glavica crnog luka
  • kašika šećera
  • so, origano
Priprema: 

1. U mleveno meso stavite jednu kašičicu nane, jednu kašičicu origana, malo bibera i kašičicu soli. Izmrvite jedno parče suvog hleba, dodate jedno jaje i sve to lepo pomešate i ostavite da malo odstoji u frižideru (dok pripremite sos).

2. Sos se priprema tako što iseckate obe vrste luka, propržite ih i sipate paradajz da se kuva. Dodate u to kašičicu origana, dve kašičice soli i jednu šećera, i jednu čašu vode. Ovo se kuva 30 minuta.

3. Oblikujete čufte i ubacite ih u ključali sos. Kuvajte još jedno 15-ak minuta, jedite sa nekim lepim špagetama :) 

Krajnji cilj: srećni drugari :D
Prijatno!

24.8.12

KFC piletina

Koliko sam ja oduševljena što znam da napravim ovo :D

Potrebno vam je:

  • jedno veće pileće belo meso ili par manjih bataka
  • jedno jaje
  • 5 velikih kašika brašna
  • so
  • biber
  • aleva paprika (ljuta, ako volite)
  • beli luk u prahu 
Priprema:


1. Iseckajte piletinu na komade (ako pravite batake ne sečete ništa). Posolite sa svih strana pomalo.
2. Brašno sipajte u jedan tanjir, u njega dodajte jednu kašičicu bibera, jednu soli, jednu aleve paprike i belog luka u prahu po želji. Sve to lepo pomešajte.
3. U drugom tanjiru umutite jedno jaje sa jednom kašikom vode.
4. Uzmete jedno parče piletine, umešate ga u brašno, onda u jaje, pa opet u brašno. Koristite jednu ruku samo za brašno da vam se ne bi ulepilo sve. Tako radite za sve komade mesa.
5. U šerpicu sipajte ulja onoliko koliko je dovoljno da stane ceo komad mesa. Zagrejete ulje da bude baš baš vruće (proveravate da li je dovoljno toplo tako što stavite malo brašna, ako vidite da se prži, onda je dobro). Pržite svaki komad po otprilike 5 minuta, treba da budu braon boje kada ih vadite (znate već kako izgleda u KFC-u :D).
6. Vadite meso na papirni ubrus da bi pokupilo višak ulja.

To je tooooo :D

Za spanać:
Potrebno je:
  • 200g spanaća
  • 1 jaje (ili ostatak jajeta odozgo)
  • šoljica mleka
  • so
  • čen belog luka
Priprema:

1. Skuvate spanać u slanoj vodi, dobro ga ocedite i iseckate.
2. Zagrejete ulje, propžite iseckani beli luk na njemu. Ubacite ceo spanać, malo propržite. Dodajete pomalo mleka i mešate dok ne ispari, i tako sve dok ne potrošite šoljicu mleka. Onda dodate jedno umućeno jaje i mešate dok ne ispari voda, ukoliko je ima uopste :) Gotovo!

20.8.12

Boranija

Ne možete da verujete koliko je boranija zdrava. Ima gomilu vitamina, minerala, svega ostalog što ne znam ni šta znaci, leči gomilu bolesti i jača imunitet. Zato mene majka stalno tera da jedem boraniju i šalje mi iz Kraljeva domaću boraniju :) A ja sam smislila recept za najukusniju nečorbastu boraniju ikad!

Potrebno vam je:

  • jedno pakovanje smrznute boranije
  • jedan veći crni luk
  • 200g mesa po izboru
Priprema: 

1. Iseckati luk na kockice i propržiti ga.

2. Iseckati meso na kockice i propržiti sa lukom čisto da promeni boju. Posoliti (ili dodati vegetu, ja koristim nju). Onda dodati maalkic vode, da bi se meso prodinstalo.

3. Ubaciti boraniju i poklopiti šerpu. Nema potrebe da se dodaje voda jer zaleđena boranija već ima puno vode u sebi. Ukoliko vidite da je voda isparila a da se boranija jos nije skuvala (žilava je), onda dodajte malo vode, ali ne previše (jer će u suprotnom biti čorbasta, bljak).

4. Jedite sa sirom! :D

Prijatnoooo

19.8.12

Sendviči

Potrebno vam je (za jedan sendvic):

  • dve kriške hleba
  • malo mleka
  • jedno jaje
  • parče kačkavalja
  • parče šunke (neke koju volite)
  • maslac (malo pakovanje od tipa 20g)
Priprema:

1. U tanjiru umutite jaje sa dve kašike mleka i malo soli. Umočite hleb u jaje i pržite na maslacu sa obe strane po 3 minuta (dok ne potamni). 
2. Za to vreme pored hleba propržite i šunku.
3. Kad vidite da je hleb gotov, okrenite ga, i odmah stavite kačkavalj na jednu od kriški da se istopi. Ubacite između šunku i preklopite drugom kriškom hleba. To je to :)



Prijatno! :)

26.6.12

Makarone sa tunjevinom

Jelo je smišljeno specijalno za junski rok. Treba vam 10 minuta da ga napravite, a ima tunjevinu koja je zdrava (pošto znam da ne jedete ništa zdravo ovih dana). Takođe nema tolko onaj jak ukus tunjevine iz konzerve, nekako je neutralno :) Ovde ima za 3 osobe.


Potrebno vam je:

  • konzerva iseckane tunjevine
  • malo pakovanje senfa
  • malo pakovanje kečapa
  • pola pakovanja makarona
  • feta sir (nije neophodno)
  • so
Priprema:

1. Skuvajte makarone u slanoj vodi.
2. U skuvane makarone dodajte celu tunjevinu, sa sve uljem. Ako izbegnete ulje biće suve. Dodajte kečap i senf i promešajte dobro. Posolite ako nije dovoljno slano.
3. Naval'te :) Možete da dodate kockice fete preko (ja sam imala kući pa sam stavila kao što se vidi).

15.6.12

Makarone sa povrćem

Potrebno vam je:


                                                pre :)

  • 2 paradajza
  • 200g pečuraka
  • 1 tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • čaša jogurta (nije obavezno)
  • vegeta, biber, svež peršun
  • makarone


Priprema:

1. Iseckajte luk sitno i proprzite na ulju. Dodajte pečurke i tikvice iseckane na kockice. Dolijte malo vode. Dodati vegetu i biber.
2. Kada povrće omekša, dodajte paradajz iseckan na kockice.
3. Kada bude kuvano (nekih pola sata) možete da dodate i jogurt, mada mislim da je super i bez :) 
4. Kad bude gotovo skroz, dodajte i iseckan peršun.
5. Skuvajte makarone i klopajte :) Ja sam posula parmezanom (ima da se kupi u supermarketima u kesicama narendani parmezan.)


Posle! :D
Prijatno! :)

14.6.12

Giros!

Najbolji domaći giros! Možda čak ukusniji nego po nekim restoranima u Beogradu :) 



Potrebno vam je:
za giros:

  • 250g svinjskog mesa
  • 1 paradajz
  • 1 glavica crnog luka
  • vegeta, mirođija, biber
za tzatziki:
  • jedna kisela pavlaka
  • malo jogurta
  • čen belog luka
  • pola manjeg krastavca
  • so
Pomfrit i tortilje nisu obavezni. Ja sam kupila smrznuti pomfrit, a tortilje nisam (skupe su a ne umem sama da ih napravim :D)

Priprema:

Tzatziki:
Iseckajte beli luk što je sitnije moguce, narendajte krastavac, u sve to dodajte pavlaku i malo jogurta, dobro promešajte i posolite (~pola kasicice, probajte da li je dovoljno slano). Ostavite u frižideru da odstoji (što duže stoji to će biti jači ukus).
pre pečenja

Giros:
1. Iseckajte meso na kockice/tračice, ja ga iseckam da izgleda kao pravi giros :) Isecite luk na kolutove i paradajz na kockice.
2. Sve stavite u pleh sa uljem i pomešajte, dodajte vegetu, biber i mirođiju. (ja stavim i majčinu dušicu, ali ako nemate, nema veze. 
3. Stavite u toplu rernu, pecite na 250 stepeni, jedno pola sata. Videćete kad bude gotovo meso.


Prijatno! :)

13.6.12

Čorba od paradajza

Mislim da je ovo prvo jelo koje sam napravila u životu :) Ko voli paradajz, ovo je pravi specijalitet. 
Savet 1: kad kupujete kari, nemojte da uzimate 'C zacine' već neki drugi, jer miriše previše na beli luk i nije baš kao pravi kari. Možete uzeti na meru u nekom bio šopu. Ja imam neki fensi iz Istanbula :D
Savet 2: Ja volim ovu čorbu sa cimetom, ali recimo moja sestra ne, tako da sve zavisi od ukusa, ali u svakom slučaju može i bez njega :)


Potrebno vam je:

  • Tomatelo od 0.5l
  • 300g junećeg mesa
  • 3-4 krompira
  • 1 crvena paprika
  • glavica crnog luka
  • vegeta
  • kari 
Priprema:

1. Iseckajte meso na veće kockice i malo ga propržite. Za to vreme iseckajte crni luk i stavite ga u šerpu u kojoj ćete kuvati čorbu. Kada se meso isprži, stavite ga u šerpu (sa sve uljem od prženja).
2. Malo propržite luk i meso, dodajte vegetu i kari. Sipajte ceo Tomatelo. Kad provri, dodajte jednu čašu vode. Smanjite temperaturu da ne bi iskočilo iz šerpe :)
3. Dok se to sve kuva, iseckajte krompire na kockice i ubacite ih u čorbu. Nakon nekih 15 minuta kuvanja, dodajte i iseckanu papriku.
4. Kuvajte dok ne budu krompir i paprika gotovi.
5. Ukoliko volite malo egzotičniji ukus, možete da stavite cimet (pola kafene kašičice) :)

Prijatno! :)

11.6.12

Pirinač sa mesom i povrćem

Ako ste kojim slučajem iz fazona 'brokoli je bljak', razmislite ponovo i setite se da nemate baš tri godine, a onda napravite ovo jelo, jer je superukusno (i zdravo). Možete da drmnete jedan jogurt uz ovo, fino se slaže :)


Potrebno vam je:

  • 150g mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 paradajz
  • 200g brokolija
  • oko 100g pirinča
  • vegeta, biber


Priprema:
1. Iseckajte crni luk i propržite ga. Zatim dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Dodajte brokoli i vegetu, nalijte sa vodom i kuvajte.


2. Nakon 10ak minuta dodajte iseckani paradajz (na kockice) i pirinač. Dolijte još vode. Treba da imate u vidu da kad se pirinač kuva, voda brzo isparava, tako da pazite da ne zagori - dolivajte vodu po potrebi i mešajte :)



3. Gotovo je kad se pirinač skuva. Voila! :)





Prijatno! :)



9.6.12

Špagete sa sosom od piletine i pavlake

Najukusnije jelo ikada a previše prosto za poverovati :D


Potrebno vam je: 

  • 200g piletine
  • 1 pakovanje neutralne pavlake
  • vegeta, mirođija
Priprema:

1. Iseckajte piletinu na sitne kockice. Propržite je malo i onda dodajte vode i vegete po ukusu, da se prodinsta. Dinstanje traje oko 15ak minuta, gotovo je kada piletina bude skuvana.


2. Pre nego što ispari sva voda, smanjite temperaturu i dodajte celo pakovanje neutralne pavlake. Mešajte dok ne postane gusto (par minuta). Na kraju dodajte malo mirođije. Može da se doda i kačkavalj, ako imate :)

Možete da jedete sa nekom testeninom ili pirinčem! :) 

Prijatno! :)

8.6.12

Špagete sa sosom od piletine i svežeg paradajza

Ovo jelo je skroz letnje i mediteransko, ja volim da ga spremam jer se onda tripujem da sam na moru. Može da se sprema i sa škampima/gamborima, al pošto su isti previše skupi, mislim da je ova verzija bolja. 
Jeftino je i sprema se za tili čas! :)


Potrebno vam je:

  • 200g piletine (belo meso)
  • 2 sveža paradajza
  • 2 čena belog luka
  • bosiljak (po mogućstvu svež)
  • vegeta, ulje
Priprema:




1. Iseckajte piletinu i paradajz na kockice, a beli luk sto sitnije. 

2. Sipajte malo ulja u zagrejani tiganj, propržite beli luk (mesajte dok pržite da ne bi zagoreo). Dodajte piletinu i malo vode i kada voda počne da vri, onda dodajte paradajz. Kuvajte dok se piletina ne skuva i dok se paradajz ne pretvori u sos. 


3. Pošto će sve to da izgleda prilično vodnjikavo, potrebno je da u šoljicu sipate dve kašičice brašna i malkic vode, to umutite da ne bude grudvica, i sipate u sos koji je još na ringli. Videćete kako se lepo zgusne :)

4. U sos dodajte bosiljak, sveže iseckani. Ako nemate sveži, može i iz kesice!




Možete da jedete sa špagetama, makaronama, pirinčem ili nečim drugim!



Prijatno! :)