24.7.13

Nudle sa piletinom i povrćem

Nudle su azijske špagete :) Probala sam to u Beču prošle godine i od tad moja sestra i ja pričamo kako ćemo da ih pravimo kući. Kupile smo ove nudle u Merkatoru ispod Beograđanke. 




Potrebno je za 3 osobe:

  • 300g nudli
  • 300g pilećeg belog mesa
  • 1 velika šargarepa
  • 1/4 glavice kupusa
  • 300g pečuraka
  • so, biber
Priprema:

1. Narendati (odvojeno) kupus i šargarepu, a pečurke iseckati tanko. Meso iseći na sitne kockice. 
2. Posebno propržiti po 3-4 minuta prvo šargarepu, onda kupus. Ostaviti u činijici sa strane. Onda propržiti pečurke dok ne omekšaju i promene boju. Isto ih ostaviti u činijici.
3. Propržiti meso, posoliti, pobiberiti. Kada je prženo, dodati svo povrće unutra da se proprži zajedno. Posoliti po ukusu.
4. U međuvremenu skuvati nudle. Ne treba im puno tako da pazite da ih niste prekuvali :) 
5. Procediti nudle i pomešati sa piletinom i povrćem.

Prijatno! :))

20.7.13

Omlet sa paradajzom

Omle du fromaž

Potrebno vam je (za jednu porciju):

  • 2 jajeta
  • 1 mali paradajz
  • 30g kačkavalja
  • malo svežeg peršuna
  • so



Priprema:
1. Iseckate paradajz na sitne kockice i propržite na malo ulja.
2. Kada počnu kockice da se raspadaju i da budu mekše, ubacite jaja. Brzo mešate da postanu omlet. Posolite.
3. Kad bude skoro prženo jaje, dodate kačkavalj iseckan na listiće, sitno iseckan peršun, i promešate. 

Prijatno :)

16.7.13

Musaka

Mislim da je musaka pravo studentsko jelo, za one studente koji imaju rernu u svom stanu. Prvo što je jeftino i velika količina se napravi za vas i vaše drugare, a drugo što je jednostavno i zabavno za napraviti :) 
Na stranu to što smo ovu tepsiju pojeli samo Veljica i ja!
Moram da napomenem da ova moja NIJE kao ona u menzi i da će vam biti jako ukusno :)




Potrebno vam je:

  • 2-3 velika krompira
  • 300g mlevenog mesa
  • omanji crni luk
  • so, biber, mirođija
  • jaje
  • šolja mleka
Priprema:

1. Iseckate crni luk i propržite na ulju. Onda dodate meso i pržite dok ne postane sivkasto. Posolite, pobiberite, dodate kašičicu mirođije.
2. Krompire naseckate na kolutove debljine pola cm. Tepsiju nauljite, onda poređajte po dnu jedan red kolutova. Posolite krompire. Sipajte dve-tri kašike nadeva (ne mora skroz da prekrije krompire).
3. Ređate sledeći sloj krompira, posolite, pa opet meso i tako dok se ne potroši materijal. Meni uglavnom ispadne dovoljno za 4 sloja.
4. Umutite jedno jaje sa mlekom i prelijte preko svega.
5. Pecite ~45 minuta na 200°C. Gotovo je kada krompiri na površini porumene i kada možete da čačkalicom probodete krompire, odnosno da su meki.



Prijatno!! :))

15.7.13

Plavi patlidžan kao prilog

Danas sam kuvala mojoj Anjici večeru za moj rođendan. Htela sam da je lepo ugostim i da joj spremim nešto što je fensi i ukusno i neobično. Ovo je ispalo adekvatno :)

Potrebno vam je: 

  • jedan veći plavi patlidžan
  • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • so, biber, vegeta
  • rakija
  • estragon
Priprema:

1. Iseckajte plavi patlidžan na kolutove širine 1 cm.
2. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte 7-10 minuta, da malo omekšaju. Izvadite iz vode i dobro ih ocedite.
3. Posolite i pobiberite. Uvaljajte svaki kolutić u brašno. 
4. Zagrejte ulje u tiganju i propržite svaki kolutić.
5. Kada sve bude isprženo, u isti tiganj dolijte malo vode (polovinu čaše od jogurta), stavite kašičicu vegete i pustite da provri. Onda dodajte jednu čašicu rakije, i kada ispari vratite patlidžan unutra. Dolijte celo pakovanje pavlake, pola kašičice estragona i isključite ringlu. Mešajte. Proverite ukus i dosolite po volji.

Ovo je fino uz pirinač i mesce!
Prijatno!!!! :)